گچ بینی به عنوان یکی از روش های غیر جراحی برای تغییر شکل و اندازه بینی شناخته می شود که در عمل زیبایی استفاده میشود. این روش به دلیل اجرای راحت با سرعت مناسب، معمولاً به عنوان یک راه حل موقت برای تغییر شکل بینی برای برخی افراد استفاده می شود. با این حال، باید توجه داشت که این روش موقتی است و تغییرات بینی با گذشت زمان به حالت اولیه خود باز میگردد. همچنین، استفاده از گچ بینی بدون نظر پزشک متخصص، ممکن است باعث آسیب دیدگی به بافتهای داخلی بینی شود و باعث مشکلات جدی برای شما شود.
“گچ بینی چیست ؟
گچ بینی یا اسپلینت بینی در واقع نوعی آتل پلاستیکی است که پس از جراحی بینی، عمل محافظت از بینی را انجام می دهد و به استخوان و غضروف های بینی کمک می کند تا در زمان ترمیم از جایشان تکان نخورند. در جراحی بینی به طور کلی از دو نوع اسپلینت داخلی و خارجی استفاده می شود.
هر کدام از این اسپلینت ها کاربرد متفاوتی دارند. به عنوان مثال اسپلینت داخلی عموما پس از جراحی انحراف تیغه بینی یا سینوپلاستی مورد استفاده قرار می گیرد، در صورتی که اسپلینت خارجی با هدف حفظ ظاهر جدید بینی در زمان آسیب پذیر بودن بینی و نیاز به محافظت بیشتر به کار برده می شود.
از جمله اهداف استفاده از گچ بینی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- کاهش ورم
- ضربه زدن به چیزهای مختلف
- نگه داشتن تیغه بینی (سپتوم)
- محافظت از بینی در برابر آسیبدیدگی
چرا پس از انجام عمل جراحی بینی باید از آتل بینی استفاده کرد؟”
زمانی که جراحی بینی انجام می دهید، حداقل به مدت 5 الی 7 روز باید از آتل بینی استفاده کنید. تغییر در شکل و اندازه بینی سبب تغییر در زاویه پل بینی نیز می شود و همچنین ممکن است نوستریل ها باریک شده و یا محل نوک بینی تغییر یابد. با انجام عمل جراحی بسته بینی، شکاف هایی داخل نوستریل ایجاد می شوند، در صورتی که در جراحی باز بینی شکاف در زیر نوستریل ها و بینی ایجاد می شود. در هر دو نوع روش جراحی بینی، شکاف هایی داخل بینی ایجاد می شود که معمولاً بین نوستریل ها می باشد.
پس از عمل بینی شاهد تغییر یافتن غضروف بینی، جدا شدن بافت نرم از بافت های زیرین و تراشیده شدن و تغییر مکان استخوان ها را مشاهده خواهید کرد، به همیت علت استفاده از آتل بینی بسیار مهم می باشد چرا که غضروف و استخوان های در حال بهبودی را در محل جدیدشان حفظ می کند. وجود این آتل ها یا گچ به شما یاد آوری می کند که باید از بینی خود در برابر ضربات ناگهانی که سبب آسیب دیدن آن می شوند مراقبت کنید. اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری از جراحی بینی و هزینه آن کسب کنید، می توانید مقاله “عمل بینی در مشهد” را مطالعه کنید.
انواع مختلف گچ یا اسپلینت بینی
اسپلینت خارجی بینی
اسپلینت خارجی بینی اغلب برای عمل برجسته سازی بینی یا رینوپلاستی مورد استفاده قرار می گیرد. زمانی که از اسپلینت خارجی استفاده می شود، چسب مخصوصی بر روی بینی زده می شود. این چسب از پوست بینی محافظت کرده و به کاهش تورم کمک می کند. سپس آتل متناسب روی آن قرار داده می شود. کنترل تورم برای پیشگیری از ایجاد پاکت خونی (هماتوم) بین پوست و استخوان بینی بسیار مهم می باشد. اگر هماتوم شکل گرفت، در نهایت این خون به بافت اسکار تبدیل می شود که می تواند در نتیجه عمل بینی تاثیر به سزایی بگذارد و سبب بد فرم شدن آن شود.
اسپلینت داخلی بینی
اسپلینت داخلی بینی در هنگام عمل ممکن است استفاده شود یا شاید هم نیازی به استفاده از آن نباشد. غالباً آتل های داخلی بینی پس از جراحی انحراف بینی که در آن کج بودن تیغه بینی ترمیم میشود مورد استفاده قرار می گیرند. اسپلینت های داخلی وظیفه حفاظت از تیغه بینی را عهده دار می باشند، همچنین خون ریزی را نیز کنترل می کنند. اسپلینت ها با با حفظ تماس بین دیواره بینی و استخوان و غضروف، باعث میشوند که دیواره و ساختار داخلی بینی همزمان با هم بهبود یابند.
هدف از گذاشتن گچ روی بینی
- اسپیلینت بینی به طور معمول به مدت یک هفته روی بینی باقی می ماند.
- حمایت از تغییرات و موقعیت جدیدی که به استخوان و غضروف ها داده شده است.
- گچ بینی یا اسپیلینت استخوان بینی را محکم حفظ می کند تا بینی به خوبی ترمیم شود.
- اسپلینت بینی در نقش یک محافظ بینی عمل می کند که بینی را از آسیب در امان نگه دارد.
- اسپیلینت که روی بینی قرار می گیرد به منظور به حداقل رساندن تورم بینی و کنترل تیغه بینی می باشد.
- گچ بینی از دفورمه شدن و تحریک بینی جلوگیری کرده و باید در مراقبت از آن جانب احتیاط را رعایت کرد چون تاثیر بسزایی در نتیجه عمل خواهد داشت.
اقداماتی که نباید قبل از برداشتن گچ بینی انجام دهید.
- ضربه زدن به گچ بینی
این نکته را در نظر داشته باشید که اسپلینت بینی به اندازه گچ دست و پا از استحکام زیادی برخوردار نمی باشد و باید مراقب ضربه خوردن به اسپلینت بینی خود باشید.
- کشیدن گچ بینی
با روند بهبود بینی پس از جراحی بینی ورم بینی کاهش یافته و امکان دارد اسپلینت بینی شل شده و در بعضی موارد به قدری شل شود که بیمار بخواهد اسپلینت بینی را در بیاورد، که این کار زودتر از موعد مقرر شده امکان دارد در روند بهبود بینی مشکل ایجاد کند. پس تا موعد برداشتن اسپلینت بینی خود از تکان دادن و کشیدن اسپلینت بینی پرهیز کنید.
- خیس شدن گچ بینی
اسپلینت بینی نیز همانند دیگر گچ های استفاده شده در بدن با خیس شدن شل شده و استحکام خود را از دست می دهد و دیگر نمی تواند عمل نگه داشن بینی را انجام دهد. پس از عمل بینی برای استحمام و یا شستن صورت، باید از خیس شدن اسپلینت بینی پرهیز کنید و به گونه ای استحمام و یا شست و شوی صورت را انجام دهید که گچ بینی خیس شود. برای این امر می توانید از اسفنج برای شستن صورت خود استفاده کنید و استحمام را نیز به گونه ای انجام دهید که آب به سر برخورد نکند.
چند روز بعد از عمل بینی گچ برداشته می شود ؟
همواره یکی از سوالات مراجعه کنندگان پس از عمل بینی این است که گچ بینی کی برداشته میشه ؟ در پاسخ باید گفت :
اسپلینت بیني پس از گذشت یک هفته برداشته خواهد شد و فرد برای کشیدن بخیه و برداشتن اسپلینت بینی به مطب جراح بینی مراجعه خواهد کرد. قبل از مراجعه به مطب فرد باید به طور کامل استحمام نماید به گونه ای که گچ بینی کاملا خیس شود. خیس شدن اسپلینت بینی باعث شل شدن آن خواهد شد که سبب می شود فرد در زمان برداشتن اسپلینت بینی دردی را احساس نکند.
شکل بینی بعد از برداشتن گچ
جراح بینی پس از برداشتن گچ آینه ای به شما خواهد داد که بینی جدید خود را مشاهده کنید. در این جلسه تغییرات اعمال شده را به صورت تقریبی خواهید دید اما باید گفت که بینی متورم می باشد و پس از بهبودی کامل و کاهش تورم می توانید شکل نهایی بینی را مشاهده کرد.
آیا برداشتن آتل بینی آسیب می رساند؟
وجود آتل ها ممکن است باعث انسداد و گرفتگی بینی پس از عمل بینی شود. برداشتن گچ، چسب بینی و بخیه بینی معمولاً سبب ایجاد احساس ناراحتی نمی شود. اغلب مراجعه کنندگان ممکن است به علت کشیده شدن پوست، ناراحتی جزئی در هنگام برداشتن اسپلینت را تجربه کنند. استفاده از اسپری بینی سالین بلافاصله پس از انجام عمل جراحی برای کاهش پوسته شدن و سوزش در زمانی که اسپلینتهای (گچ بینی) برداشته می شوند بسیار موثر می باشند.
مراقبتهای بعد از برداشتن گچ بینی
برای اینکه گچ بینی به خوبی در جای خود حفظ شود و شلی در آن ایجاد نشود باید مراقبت هایی را انجام دهید که پرهیز از خیس شدن اسپلینت بینی در هنگام استحمام و یا شستن صورت از مهم ترین مراقبت های پس از عمل بینی به شمار می رود.
اگر قصد استحمام دارید و یا می خواهید صورت خود را بشویید، بهتر است از اسفنح استفاده کنید و به گونه ای استحمام کنید که آب به سر و صورت برخورد نکند. جهت آشنایی بیشتر با گچ بینی و موارد ضروری آن با این مقاله از سایت رسمی دکتر بیرقی طوسی همراه باشید.
سخن پایانی
همان طور که در مطلب بالا گفته شد گچ بینی برای حفاظت از فرم بینی پس از جراحی بینی، در انواع مختلف خارجی و داخلی مورد استفاده قرار می گیرد. برای ساخت اسپلینت ها از مواد مختلفی استفاده می شود که از جمله آن ها می توان به سیلیکون، آلومینیوم و مواد دیگر اشاره کرد. محل و میزان گسردگی عمل جراحی بینی مشخص کننده مدت زمان مورد نیاز برای وجود اسپلینت و زمان برداشتن آن می باشد. اغلب اسپلین ها پس از گذشت حدود دو هفته بعد از عمل برداشته خواهند شد. برداشتن اسپلینت های داخلی نیز ممکن است پس از 3 تا 5 روز پس از عمل صورت گیرد.
شما می توانید پس از برداشتن گچ بینی، آن را لمس کنید اما سعی کنید زیاد این کار را انجام ندهید و با جراح بینی خود درمورد ماساژ بینی و نحوه تمیز کردن پوست بینی پس از جراحی بینی مشورت کنید. شما باید مقدار نیروی مورد نیاز را برای تغییر استخوان های بینی به آن ها اعمال کنید. ماساژ و پاکسازی پوست در روند نتیجه رینوپلاستی شما اختلال ایجاد نمی کند اما لمس غیرضروری بینی می تواند روند بهبودی را تحت تاثیر قرار دهد. شما می توانید نظرات خود را با ما و سایر افراد در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
گچ بینی چند روز باید بماند ؟
گچ یا اسپیلینت بینی به طور معمول به مدت یک هفته روی بینی باقی می ماند.
اگر گچ بینی شل شود چه کنیم ؟
اگر گچ بینی شل شد، باید بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. گچ بینی برای محافظت از بینی پس از عمل زیبایی طراحی شده است و اگر شل شود، ممکن است بینی در معرض آسیب قرار گیرد. پزشک شما می تواند گچ را دوباره محکم کند یا در صورت نیاز گچ جدیدی بگذارد.
نحوه گذاشتن گچ بینی چگونه است؟
این فرآیند تخصصی است و باید توسط یک جراح پلاستیک مجرب انجام شود. اسپلینت بینی میتواند برای تصحیح شکل و اندازه بینی و همچنین بهبود عملکرد تنفسی مفید باشد.