بینی همواره در معرض آسیبهای گوناگونی قرار دارد و ضربه به بینی عمل شده می تواند آسیبها و صدمات غیرقابل جبرانی برای فرد به وجود آورد. این صدمات با توجه به بینی، ساختار بینی و وظایفش میتوانند جدی و بدون جبران باشند و انسان را برای مدتی طولانی و یا حتی مادام العمر با مشکل مواجه سازند. از این رو حفظ و محافظت از آن امری جدی و درخور توجه است. افراد به دلایل گوناگون بینی خود را به تیغ جراحان میسپارند، این دلایل میتوان پولیپ بینی یا انحراف باشد، یا شکستگی استخوان.
در بدن انسان اندامهای زیادی حضور دارند اما سر و صورت از حساس ترین قسمتهای بدن هستند؛ دماغ یا بینی در حساسترین ناحیه یعنی مثلث خطر در صورت قرار دارد. از جهت دیگر بینی از آن رو که برای تنفس است و روال عادی تنفس با آن انجام میشود عضوی حیاتی برای انسان است زیرا فعالیت سایر ارگانهای بدن از جمله مغز و قلب به آن وابسته است.
این مقاله به شما میگوید اگر بینی خود را به هر دلیل به تیغ جراحان سپردهاید، و اکنون ضربه به بینی عمل شده شما وارد شده، چه کار یا چه کارهایی باید برای مراقبت از خود انجام دهید تا متخصصان بر بالین شما حضور پیدا کنند. از شما دعوت می کنیم تا انتهای این مقاله کاربردی با ما همراه باشید…
بینی دقیقا کجای صورت قرار دارد؟
بینی یا دماغ، عضوی از سر و صورت انسان است که زیر چشم و بالای دهان در موازات دو گوش قرار دارد. بینی دارای دو سوراخ میباشد و نخستین ارگان عمل کننده دستگاه تنفسی و تنها عضو خارجی آن است. وظیفه دیگر بینی بوسنجی است که مربوط به ارگان بویایی میشود که بینی در آن هم عضویت دارد. بینی دارای دو قسمت خارجی و داخلی است که در زیر به بررسی آن میپردازیم.
بخش داخلی بینی (حفره بینی)
این قسمت از دو سوراخ بینی تشکیل شده است که این سوراخها از بالای لب و بیرون شروع میشوند و تا بالا پشت چشم ادامه مییابد. این دو سوراخ توسط پردهای به نام دیواره میانی بینی به دو قسمت تقسیم میشود. این حفرهها از پایین به بالا کوچک و کوچکتر میشوند و رفته رفته باریک میشوند. ابعاد و اندازه آنها بسته به وراثت و ژنتیک فرد و سن وی گوناگون و متفاوت است.
بخش خارجی بینی
همین بخش بیرون آمده از صورت است که خود از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول، بخش استخوانی است که از قسمت استخوانی و اضافه پشت فک بالا تشکیل شده است. بخش دوم، بخش غضروفی است که پایینترین بخش خارجی را شامل میشود که چند غضروف به هم چسبیده است.
انواع عملهای جراحی بینی:
افراد گوناگون به دلایل متفاوت بینی خود را عمل میکنند. زیبایی، انحراف یا پلیپ و شکستگی پر تکرارترین دلایل این افراد است. مهمترین نکته در جراحی بینی و انجام آن، این است که قبل از هر گونه کاری در راستا تصمیمگیری، به پیش یک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید، شرایط خود و توضیحات را لازم را به وی دهید و سپس با مشورت گرفتن از وی در نهایت تصمیم جدیی خود را بگیرید، این کار باعث خواهد شد تا از نتیجه واقعی عمل خود اطلاعات بیشتر و واضحتری داشته باشید. در کل عمل بینی به سه دسته عمل زیبایی، عمل ترمیمی بینی ، عمل زیبایی و ترمیمی تقسیم میشود که هر کدام را به اختصار توضیح میدهیم.
عمل زیبایی
همانگونه که از اسم آن مشخص است، این عمل برای زیبایی ظاهر انجام میشود و نوع عمل بسته به هدف شما و تشخیص پزشک دارد.
عمل ترمیمی
این عمل به رفع مشکلات و اختلالات بینی میپردازد و مطابق اسمش آن را ترمیم مینماید. این مشکلات و نواقص شامل بسته شدن راه تنفس، خر و پف، مشکلات تنفسی و انحراف است که به دلیل وراثتی و یا صدمه ایجاد شدهاند و یا حاصل انجام عمل قبلی است. شیوه عمل با صلاح دید کامل پزشک مشخض میشود.
عمل زیبایی و ترمیمی
این عمل شامل هر دو عمل بالا به صورت همزمان است. یعنی فرد ضمن رفع مشکلات بینی خود، ظاهر آن را هم تغییر داده و به سمت شکل مطلوب میبرد.
اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری از جراحی بینی و هزینه آن کسب کنید، می توانید مقاله “عمل بینی در مشهد” را مطالعه کنید.
عوارض عمل بینی:
شما باید قبل از این عمل حتما باید با عوارض آن آشنا بشوید. در ابتدا این عمل هم مشابه سایر عملها خونریزی و درد دارد، عواقب استفاده از داروی بیهشوی هم که پای ثابت هر عملی است. از سایر عوارض میتوان به خونریزیهای گاه و بیگاه، ماندن رد زخم و از بین رفت اعصاب بینی اشاره کرد.
اما بعد عمل شما باید پی استفاده از تامپون بینی به مدت محدود، بررسیهای دورهای، حساس شدن بیش از حد و غیره کنار بیایید. نکته دیگر بحث روانی عمل میباشد زیرا بعد عمل، ظاهر شما فرق میکند و نگاه افراد به شما متفاوت از قبل میشود و همچنین پمیر خودتان با ظاهر خودتان تا مدت کوتاهی در تضاد هستند.
نکات مراقبتی جلوگیری از ضربه خوردن به بینی عمل شده:
- بعد عمل با رعایت نکاتی که در زیر به آن اشاره میشود، میتوانید طول مدت دوره نقاهت عمل بینی خود را کاهش دهید و همچنین زودتر به زمانی برسید که بتوانید به فراغ بال به فعالیتهای قبلی خود بپردازید، هرچند این نکته را در نظر داشته باشید که بعد عمل بینی هیچگاه به آن شرایط راحت قبل بر نمیگردید.
- ابتدا در 2-3 روز اول بعد عمل از کمپرسهای سرد جهت رفع سریع آزردگی و تسریع روند بازسازی سلولی استفاده کنید.
- در روزهای ابتدایی از فشار آوردن به فک خود بپرهیزید یعنی سعی کنید از غذاهای نرم و مایع مانند انواع سوپ بهره جویید و از خندیدن با شدت زیاد و یا خمیازههای بزرگ کشیدن و عطسه کردن با دهان بسته به پرهیزید.
- از تخلیه بینی خود جدا پرهیز کنید.
- در هنگام خواب دقت کنید که اولا سرتان از سایر قسمتهای بدنتان بالاتر باشد، ثانیا صاف و به پشت به استراحت و خواب بپردازید.
- تا صدور اجازه پزشک، از حضور در استخر، سونا، جکوزی، آفتاب گرفت و فعالیت شدید جسمی دوری کنید.
- با رعایت این نکات میتوانید روند درمان خود را سریعتر پیگیری کنید.
ضربه خفیف و آرام به بینی عمل شده
در ابتدا باید گفت که صدمه برای هر فردی رخ میدهد و فرقی بین افرادی که بینی خود را عمل کردهاند با کسانی عمل نکردهاند فرقی ندارد اما نکته این است که افرادی که عمل بینی انجام داده اند با شدت کمتری از ضربه به بینی عمل شده هم دچار صدمات و مشکلات جدیتری میکند.
این افراد باید بدانند که در صورت بروز هر حادثه چه واکنشی باید نشان دهند تا سریع جلوی صدمات بعدی را بگیرند و همچنین شدت صدمات را تا حد ممکن کم کنند. این نکته مهم است که پس از وارد شدن ضربه در اسرع وقت برای بررسی دقیق به پزشک مراجعه نمایید.
عوارض ضربه به بینی عمل شده:
بینی شما بعد از عمل به نسبت قبل حساستر میشود و واکنش آن به ضربات و برخوردهای روزمره هم نسبت به قبل عمل، حساستر میشود و حتی ممکن است دچار خونریزی هم شود. مجدد لازم به ذکر است که زمانی که حس درد به شما دست داد و یا خونریزی پس از ضربه مشاهده کردید حتما به پزشک مراجعه کنید. برخی از عوارض ضربه به بینی عمل شده عبارتاند از :
- التهاب سطح خارجی یا داخلی بینی
- تغییر فرم خارجی بینی و انحراف آن
- خونریزی داخلی و یا بیرونی
- سیاه شدن چشمگودی چشم و یا ایجاد کبودیهای اطراف بینی
- تغییر در شرایط تنفسی و ایجاد اختلال در آن
- ایجاد صدا هنگام تماس دست با بینی
- تشکیل بیش از حد خلط بینی و بیرون ریزی آن
ایا ضربه به بینی عمل شده ضرر دارد ؟
بله – ضربه به بینی، ممکن است باعث آسیب به بافتهای نرم بینی شود که میتواند منجر به عوارضی شود. در برخی موارد، این ضربه ممکن است باعث شکستگی بینی شود که نیاز به درمان دارد. اگر ضربه به بینی شما باعث شکستگی بینی شده است، نیاز به مراجعه به پزشک دارید تا به شما کمک کند که درمان مناسب را انجام دهید. در برخی موارد، نیاز به جراحی برای ترمیم شکستگی بینی وجود دارد.
بنابراین، ضربه به بینی میتواند مشکلاتی را به دنبال داشته باشد، اما برای اطمینان بیشتر، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
ضربه به بینی عمل شده بعد از یک سال
پس از هر بار ضربه به نوک بینی بعد از عمل نیازمند بررسی دقیق پزشک می باشد تا آخرین وضعیت ناحیه موردنظر مشخص گردد. این که یک سال پس از عمل بینی ضربه ای به بینی شما وارد شده باشد، می تواند وضعیت متفاوتی از حالت فعلی شما رقم بزند و بستگی به نوع ضربه، خطرات مرتبط، درمان انجام شده و وضعیت کلی بینی و سلامت شما دارد.
بهتر است در صورت وقوع چنین حادثه ای هر چه سریعتر به پزشک خود مراجعه کنید و از دست زدن به بینی خود و یا انجام کارهایی که می تواند برای بینی و تنفس شما خطرآفرین باشد خودداری کنید.
بعد از ضربه به بینی عمل شده چه کنیم ؟
در صورتی که هر کدام از نشانههای آسیب بینی را مشاهده کردید باید راهکاری متناسب با آن ارائه دهید. این راهکارها به 4 دسته کلی تقسیم میشود که مرحله به مرحله و متناسب با صدمه وارده، باید آنها را انجام دهید.
ضربه به بینی عمل شده و خونریزی
در صورت مشاهده خونریزی در ابتدا خونسری خود را حفظ کنید و در مرحله بعدی به سمت متوقف کردن خونریزی بروید. برای این کار در ابتدا بشینید و از دراز کشیدن و یا تکیه کردن جدا پرهیز کنید. سرتان را در حالت عادی به سمت پایین قرار دهید به گونه ای که بالاتر از قلبتان قرار بگیرد و کمی به جلو خم شوید تا خون در گلویتان نماند. سعی کنید تا با دهن نفس بکشید. قسمت نرم بینی را با انگشت شصت و اشاره بگیرید و تا بند آمدن خونریزی نگه دارید. توجه داشته باشید که بعد از هر 5 دقیقه چند ثانیه بینی را ول کرده و مجدد بگیرید.
درد
در صورتی که پس از ضربه احساس درد داشتید ابتدا به مطب پزشک مراجعه کنید اما اگر زمان میبرد و تحمل درد برایتان مشکل است، از داروهای مسکن بی نسخه مانند استامینافون و یا ایبوبروفن استفاده کنید. کمی استراحت کنید و دراز بکشید و سعی کنید بینیتان بالاتر از قلبتان باشد، به طوری که سر حالتی قائم و یا نزدیک به آن داشته باشد.
ورم بعد از ضربه به بینی عمل شده
در صورتی که بینی و اطراف بینیتان تورم داشت، با استفاده از چندبسته یخ و یک پلاستیک برای خود یک کمپرس یخ آماده کنید؛ این کمپرس را بر روی محل متورم قراردهید و بعد از چند دقیقه بردارید. بعد از چند دقیقه، مجددا کمپرس را بر روی محل متورم قراردهید. فقط دقت کنید که فشاری به بینیتان وارد نکنید. این کار را چندبار در طی روز انجام دهید.
مراجعه به پزشک
در صورتی که علائم خفیف بود و به پزشک مراجعه نکردید و با راهکارهای بالا هم راه به جایی نبردید حتما به پزشک مراجعه کنید و با بررسی بینیتان مشکل را شناسایی کنید و در پی دفع آن بکوشید.
5 درمان خانگی ضربه به بینی
اگر شکستگی وجود دارد یا خونریزی شدید یا مداومی دارید، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. با این حال، برای ضربههای سطحی که باعث خونریزی زیاد نمیشوند، میتوانید از چندین درمان خانگی استفاده کنید که در ادامه چند تا از آنها را با هم مرور می کنیم :
- یخ : استفاده از کیسه یخ یا یک پک یخ میتواند به کاهش ورم و درد کمک کند. فقط مطمئن شوید که یخ را مستقیماً بر روی پوست قرار ندهید. بهتر است ابتدا آن را در یک حوله یا پارچه بپیچید.
- استراحت : سعی کنید تا حد امکان استراحت کنید و سرتان را بالاتر از قلبتان نگه دارید. این کمک میکند تا خونریزی و ورم کاهش یابد.
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی : داروهایی مانند ایبوپروفن میتواند در کاهش درد و ورم کمک کننده باشد.
- اجتناب از فعالیتهای فیزیکی : تا زمانی که علائم بهبود پیدا نکرده اند، از فعالیتهای سخت و اموری که ممکن است باعث ضربه مجدد به بینی شوند، خودداری کنید.
- استفاده از محافظ بینی : اگر ورزشکار هستید، می توانید از محافظ بینی استفاده کنید تا از ضربه مجدد به بینی خود جلوگیری کنید.
سخن پایانی
تمامی پزشکان، پس از انجام جراحی به بیماران خود هشدار ها و مراقبت های پس از عمل بینی را بازگو می کنند. آن ها اغلب به بیمار مشاوره می دهند که در صورتی که استخوان بینی در حین جراحی بینی جابه جا شده باشد، یک ماه زمان نیاز است تا استخوان حرکت داده شده، 90 درصد استقامت خود را پیدا کرده و در طی این زمان فرد باید مراقب باشد تا ضربه به بینی وارد نشود و از انجام هرگونه کارهای خطرناک پرهیز کند.
اگر ضربه ای به بینی جراحی شده وارد شد، از مهم ترین نکات و مواردی که در این زمان باید نسبت به آن توجه داشته باشید این می باشد که ابتدا باید خونسردی و آرامش خود را حفظ کنید و کنترل خود را از دست ندهید سپس مواردی که در مطلب بالا گفته شد رو انجام دهید و در نهایت به جراح بینی خود مراجعه کنید تا به بررسی بینی بپردازد و از هرگونه آسیب احتمالی جلوگیری شود.